Latihan 1: Makanan dan Pemakanan:
1. Terangkan peranan makanan.2. Apakah yang dimaksudkan dengan pemakanan?
3. Bina peta minda klasifikasi karbohidrat. Nyatakan sumber bagi setiap jenis karbohidrat.
4. Terangkan kesan kekurangan dan kelebihan protein kepada tubuh.
Latihan 2: Diet
1. Nyatakan maksud diet seimbang dengan menggunakan perkataan anda sendiri.
2. Mengapakah pengetahuan terhadap pemilihan diet adalah penting?
3. Terangkan setiap hierarki dalam piramid makanan.
Latihan 3: Pemilihan dan Penyimpanan Makanan
1. Terangkan cara penyimpanan sayur bayam, ubi keledek, dan buah tomato.
2. Huraikan 3 kebaikan dan 3 kelemahan bagi makanan segar dan makanan kering.
3. Senaraikan kelapan-lapan klasifikasi sayur-sayuran beserta contoh.
Latihan 4: Prinsip Memasak
1. Apakah tujuan kita memasak makanan?
2. Nyatakan kebaikan dan kelemahan kaedah mencelur. Apakah makanan yang biasanya dicelur?
3. Senaraikan tujuh alat penjimat masa.
Latihan 5: Pengurusan Sajian
1. Terangkan empat faktor yang mempengaruhi perancangan menu.
2. Mengapakah kanak-kanak dan orang tau memerlukan makanan yang mudah dimakan?
3. Apakah contoh sajian bagi majlis formal?
Latihan 6: Sanitasi Makanan
1. Mengapakah semakan berjadual mesti dibuat untuk makanan kering/
2. Nyatakan empat tabiat kebersihan diri.
3. Bagaimanakah pemcemaran silang boleh berlaku?