- Sanitasi makanan ialah pengawalan kebersihan dan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya tidak tercemar.
- 6 prinsip kebersihan makanan :-
(a) Kebersihan diri
· Penyakit
· Rambut
· Tangan
· Pakaian
· Tabiat
(b)Menyedikan makanan
· Alatan bersih
· Tutup bahan makanan
· Makanan dinyahfros dengan sempurna
· Tidak disejuk bekukan semula
· Elakkan pencernaan silang
· Penggunaan tong sampah yang betul dan bersih
(c) Memasak makanan
· Alatan tidak retak atau sumbing
· Camca rasa makanan tidak digunakan semula
· Menggunakan tuala yang khusus untuk kerja-kerja yang tertentu
· Cuci alatan berminyak dengna air panas
· Alatan yang kotor dicuci dengan segera
· Membuang sisa makanan
(d) Menyaji makanan
· Guna perkakas yang bersih dan tidak sumbing
· Alatan menghidang bersih dan ditutup
· Guna alatan khas menghidang
· Mengambil makanan dengan alat
· Menghidangkan makanan dengan segera
(e) Menyimpan bahan makanan segar
· Makanan segar disimpan didalam peti sejuk pada tempat yang sesuai
· Makanan segar dibersihkan sebelum disimpan
· Suhu didalam peti sejuk mesti sesuai dengan makanan
· Makanan kering disimpan ditempat yang kering
· Semak tarikh luput makanan kering
(f) Menyimpan makanan yang telah dimasak
· Guna bekas yang bersih
· Disimpan didalam peti sejuk dengan segera selepas makanan disejukkan
· Jangan letak berdekatan dengan makanan mentah
· Jangan simpan didalam bekas logam untuk tempoh yang lama.